Gezonde Moestuin  
   Cursussen, lezingen en advies  
       Inspirerend en deskundig  
                 gezondemoestuin@gmail.com  

 
   Home      Docent


De cursussen worden georganiseerd en verzorgd door Janneke Tops.
 
In 1997 is zij in Wageningen afgestudeerd als biologisch landbouwkundige en sinds 2012 verzorgt ze lezingen, cursussen en advies in heel Nederland over gezond moestuinieren, bodem en compost, zelf zaden telen en meer wat te maken heeft met gezonde voedselproductie. Ze werkte de afgelopen jaren mee aan de vertaling van twee moestuinboeken: Zelf Zaden Telen en  34 Plantenextracten om mee te tuinieren (over brandnetelgier en veel meer).
 
Janneke combineert haar ruime praktische landbouw- en moestuinervaring met een gedegen achtergrondkennis van alles wat te maken heeft met ecologische landbouw en moestuinieren. Van vierkante meterbakken, (Velt)-vruchtwisselingen tot permacultuur: ze heeft kennis van bodem en tuinieren van balkon tot akker en voedselbossen. 
 
Haar doel is zoveel mogelijk mensen te inspireren en informeren om zelf (nog meer en nog gezonder) voedsel te gaan verbouwen. En mensen tevens meer bewust te maken van de enorme vervuiling en ontwrichting die het gangbare voedselsysteem heeft veroorzaakt en wat je zelf kunt doen om het anders aan te pakken.
 
Dankzij haar heldere uitleg en praktisch tips heeft ze al honderden beginnende en gevorderde moestuiniers een stapje verder geholpen. 
 

Meer achtergrond:
 
Van 1999 tot 2011 werkte Janneke in Frankrijk op Ecolonie, een ecologische woonwerk-gemeenschap (www.ecolonie.eu), waar ieder jaar vele  gasten komen. Ze was er o.a. eind- verantwoordelijk voor de biologische landbouw. Samen met anderen heeft ze o.a. de prachtige cirkeltuin ontworpen en onderhouden. Gedurende 13 seizoenen was ze verantwoordelijk voor het verbouwen van een grote variëteit aan groenten op 2 ha die voor eigen gebruik in de gemeenschap werden verbouwd, met hulp van veel vrijwilligers en gasten. Ook heeft ze er in die jaren met een aantal collega's een geitenhouderij opgezet.
 
Eind 2011 is ze met haar gezin weer naar Nederland gekomen om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Eén daarvan is het delen van haar kennis over biologische landbouw en moestuinieren. 
 
Sinds het najaar 2017 is ze doorgeschakeld van het Gezond Moestuinieren naar 'Gezond Zijn', door het verzorgen van lezingen, samen met haar man Richard Postma, over Het activeren van je Zelfhelend Vermogen
 
 
 
Janneke is tevens erkend Velt-lesgever (www.velt.be).